Konstnärernas
Mamma
Kollektiv

STYRELSE

styrelse

Ordförande

Anna Lamberg

Min roll i KMK: styrelse är ordförande. Jag är utbildad på Konsthögskolan Valand, inom fotografi (Högskolan för fotografi MA 2010). Under två år mellan min BA och MA var jag assistent till Annika von Hausswolff, vilket var två väldigt lärorika år. 

Efter mina studier började jag arbeta på Göteborgs Konsthall där jag haft många olika roller under min nästan 10 åriga anställning, jag har också arbetar som producent både på 3:e Våningen och Skogen. På Angereds Teater var jag assistent till regissören och scenografen Ulla Kassius 2011. Efter det har jag själv arbetat med scenografi under flera produktioner.Jag har haft många utställningar, bland annat separatutställning på Galleri Box och Galleri Konstepidemin. Jag arbetade med fotografi tills för fem år sedan, då började jag att måla, jag arbetar i kollage, akryl, akvarell och framförallt just nu olja. För fem år sedan fick jag barn och då blev det också mer tydligt för mig att det är viktigt att som kvinna och mamma skapa kollektiv där vi kan hjälpa och stödja varandra i våra konstnärliga praktiker. KMK är ett superfint kollektiv med så många begåvade och starka konstnärer och mammor. Jag ser mycket fram emot att få arbeta och vara en del av KMK:s styrelse.

Van H

Sekreterare

Vanessa Hansen

Min roll i KMKs styrelse är sekreterare och jag sköter bland annat föreningens Instagram. Jag är textilkonstnär och arbetar mycket med vintagetextilier som jag färgar med växter från området där jag bor. Teman i min konst är moderskap/utanförskap och kvinnliga narrativ. Min konst förmedlar ofta en känsla olika ljus och schatteringar som finns i naturen samtidigt som den berättar om olika kvinnliga upplevelser. 

Min son följer ofta med mig till ateljén. När jag fick honom och hittade till KMK kändes min konst plötligt viktig på ett helt nytt sätt.

Cori Rina Oancea 2

Vice ordförande

Cori Rina Oancea

Som en mångsidig konstnär skapar Cori Rina Oancea tankeväckande verk som fungerar som katalysatorer för djupa samtal om brådskande samhällsfrågor som feminism, moderskap och jämställdhetspolitik. 

Utöver sina konstnärliga strävanden har Rina accepterat rollen som styrelsemedlem på KMK med avsikt att utveckla nätverk och stärka banden inom den konstnärliga gemenskapen av kollektivet. Hon arbetar aktivt med utvecklingen av en visuell identitet och underlättar meningsfulla samtal bland konstnärsmödrar, och bidrar till att odla en stödjande miljö för kreativ utforskning och samarbete, tillsammans med de andra styrelsemedlemmarna.

Anna Hydén

Kassör

Anna Hydén

Anna Hydén heter jag och är utbildad (BA + MA) vid HDK-Valand i Göteborg, mellan 2009-2016, där jag även undervisat. Jag har varit medlem i KMK sedan föreningen startades och sitter nu som ledamot i styrelsen. Jag har tre barn & har varit ensamstående mamma under hela studietiden och därefter – både när jag arbetat med konsultuppdrag & i min egen ateljé.

KMK har en viktig funktion i att vi som konstnärsmödrar kan organisera oss på våra egna villkor, och med gemensam förståelse för de specifika omständigheter det innebär att ha barn. Medlemsutställningen 2023 var ett fint exempel på det – vi kan skapa storslagna saker när vi hjälps åt! Min egna praktik står på två ben, där det ena spåret handlar om samskapande processer & det andra utgår från ett eget undersökande av världar genom storytelling och blandteknik/er. Jag är utbildad designer & grafiker i grunden och arbetar bland annat med tryck, måleri, skulptur, ljud och gjutning. Jag arbetar även med att kurera utställningar & projektleda kulturprojekt, just nu på Röhsska museet.

Ana Carolina Fleming - Ana Carolina Fleming

Ledamot

Ana Carolina Fleming

Jag arbetar huvudsakligen med måleri och grafik på ett traditionellt sätt men även med väggmålningar och installationer. Jag är intresserad av hur vi ser, eller hur vi väljer att inte se på saker och människor runt omkring oss. Jag vill ge ljus åt det som blivit osynligt genom att illustrera berättelsen. 

Sedan jag blev mamma kände jag ett stort behov av att berätta min egen historia men också min kulturs historia som latinamerikansk.

Agnes Nissen 1

Ledamot

Agnes Nissen

Ett konstnärskollektiv av och för mammor är så mäktigt. Såklart ville jag vara med, nu i KMKs styrelse som ledamot. Att stärka/s och sporra varandra och bygga vidare mot fler utställningar och träffar blir enormt spännande.

Jag är utbildad på KonstfackTextil BA 2013-2017 och fick mitt andra barn innan sista året. Där slogs jag av att vi som hade barn borde förena oss för att få mer initierad feedback och jag och en kompis hade en idé om att starta “Den nya mammagruppen”, det förblev ett uttryck för oss och aldrig något vi sjösatte, vi blev aldrig fler än två mammor i den gruppen men det hjälpte faktiskt ändå! Styrkan i att förenas i gemensamma insikter och erfarenheter är enorm.

Ingången till mina skulpturer och föremål startar oftast i min dragning till skeva eller överflödiga material, skräp, rester av något, hittade i naturen, soprum och på loppis. I en tanke om att hitta något nytt i det kasserade, ibland genom att tillverka verktygen först. Collagebyggen av träföremål, stickning av plastpåsar och bubbelplast eller garn av jeansstrimlor ”spunnet” med borrmaskin, broderade golvvaser, formande av växande träd.
Metoden jag ”uppfinner” intresserar mig ofta mer än resultatet.

Let's talk!

If you want to ask us a question, or have an idea for a collaboration, artist talk, sponsorship, exhibition etc., get in touch with us!